Autoprofit.sk Nový model CUPRA Leon

Nový model CUPRA Leon


Kategória: Seat


Nový model CUPRA Leon nabíja trh elektrifikovaným výkonom


 Nový model CUPRA Leon bude k dispozícii aj s vysoko výkonným pohonom plug-in hybrid
 Široká ponuka motorov s výkonovým rozpätím od 180 kW (245 k) do 228 kW (310 k), všetky s prevodovkou DSG s technológiou shift-by-wire
 Nový model CUPRA Leon dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za menej ako 5 sekúnd
 CUPRA Leon kombinuje progresívny dynamický dizajn s dvoma verziami karosérie hatchback a Sportstourer, zvyšujúcimi atraktivitu modelového radu
 CUPRA Leon podporuje individualizáciu, umožňujúcu zákazníkom kombinovať farby, kolesá a vyhotovenie interiéru
 CUPRA Leon prináša aj najvyššiu aktuálnu úroveň digitálnej konektivity vo vozidle i mimo neho
 Najmodernejšie technológie robia z modelu CUPRA Leon jedno z najbezpečnejších vozidiel v segmente

Martorel, 20/02/2020. – Nový model CUPRA Leon je tu. Je prvým modelom Leon s logom CUPRA a najfascinujúcejším automobilom, ktorý zišiel z výrobnej linky novej značky. Okrem toho vytvorí nové štandardy v mnohých oblastiach.
Svojim dizajnom sa odlišuje od konkurentov a prináša niekoľko vysoko výkonných motorov. Nový model značky CUPRA bol vyvinutý s ambíciou, aby sa stal referenčným bodom v segmente.
Najnovší prírastok vo výrobnom programe značky CUPRA sa pripája k prvému modelu CUPRA Ateca a nadväzujúc na predchádzajúce generácie prispeje k ďalšiemu rastu a úspechu značky.
„Leon CUPRA bol bestsellerom, z jeho ostatnej generácie sa predalo takmer 44.000 kusov,“ povedal Wayne Griffiths, CEO CUPRA. „Uvedením nového modelu CUPRA Leon posilníme značku CUPRA tým, že jej dáme veľmi symbolický automobil.
Nový model CUPRA Leon bol navrhnutý a skonštruovaný v Barcelone a bude sa vyrábať v závode Martorell.

 

Úvod
Nový model CUPRA Leon je automobilom, ktorý bol vyvinutý aby priniesol novú identitu do segmentu vysoko výkonných kompaktných automobilov. Pri tom nadväzuje na generácie svojich úspešných predchodcov.
S dvoma verziami karosérie – 5-dverovým hatchbackom a kombi Sportstourer – je teraz model CUPRA Leon ešte atraktívnejší, pretože umožňuje zákazníkom vybrať si vozidlo najlepšie sa hodiace k ich životnému štýlu, bez kompromisov v oblasti výkonnosti, komfortu alebo praktických vlastností.
S vysokou úrovňou štandardnej výbavy, ktorá zahŕňa osvetlenie full LED, športový podvozok, škrupinové športové sedadlá, ambientné osvetlenie a mnoho komfortných prvkov, je vozidlom, poskytujúcim vysokú hodnotu v segmente s veľkou konkurenciou.
Najnovšia generácia vysoko výkonnej ikony ďalej posilní značku CUPRA. Poskytuje zákazníkom vynikajúce jazdné vlastnosti vďaka širokej ponuke výkonných motorov a dynamickému podvozku, ako aj sofistikovanú športovú eleganciu dizajnu karosérie a interiéru. K tomu pristupuje pôsobivá digitálna konektivita a najmodernejšie asistenčné systémy, čo spolu robí z nového modelu CUPRA Leon jeden z najpríťažlivejších automobilov v segmente.
Portfólio motorov obsahuje prepĺňané benzínové štvorvalec 2.0 TSI s výkonmi 180, 221 a 228 kW (245, 300 a 310 k). A pretože celý svet sa neustále usiluje o zníženie negatívneho dopadu na životné prostredie, nový model CUPRA Leon prináša elektrifikáciu do segmentu vysoko výkonných kompaktných vozidiel pohonom plug-in hybrid so systémovým výkonom 180 kW (245 k), vďaka čomu radosť z výkonu nemusí byť sprevádzaná výčitkami.
Nový model CUPRA Leon je aj jedným z najbezpečnejších automobilov v segmente vďaka integrácii najmodernejších asistenčných systémov, ktorá pomáhajú predchádzať nehodám pri jazde po diaľnici, v meste alebo pri odjazde z parkovacieho miesta.
Pretože náš život sa stáva čoraz viac digitalizovaným, CUPRA Leon nielen poskytuje vysokú výkonnosť na ceste ale aj úroveň digitálnej konektivity ako nijaký iný model značky doteraz. Preto je jedno, či chcete používať svoje koncové zariadenie v kabíne alebo využívať špecifické online služby, CUPRA Leon je križovatkou medzi cestou a digitálnym svetom.
Nový model CUPRA Leon predstavuje ultimatívny výraz hodnôt značky CUPRA. Jeho úlohou je posilniť pozíciu značky na trhu, nadchnúť jej doterajších fanúšikov a súčasne osloviť nových zákazníkov.

 

Pohon: výkonný a pripravený na budúcnosť
Značka CUPRA ponúka pre nový Leon niekoľko pohonných jednotiek, od benzínových motorov po vysoko výkonný systém plug-in hybrid, aby si zákazník mohol vybrať vozidlo, ktoré najlepšie vyhovuje jeho potrebám.
Vysoko výkonný plug-in hybrid (eHybrid)
CUPRA moderný vysoko výkonný pohon plug-in hybrid použila po prvý raz. Je k dispozícii pre obidve verzie karosérie – hatchback aj kombi Sportstourer. Inovatívna technológia pohonu poskytuje výkonnosť, ktorú zákazníci očakávajú od automobilu s logom CUPRA a to pri efektivite, ktorá v tomto segmente doteraz nebola možná.
Základom vysoko výkonného pohonu plug-in hybrid je benzínový štvorvalec 1.4 TSI s výkonom 110 kW (150 k) a maximálnym krútiacim momentom 250 Nm a elektromotor s výkonom 85 kW (115 k), ktoré spolu poskytujú maximálny systémový výkon 180 kW (245 k) a maximálny systémový krútiaci moment 400 Nm. Krútiaci moment motorov sa prenáša na predné kolesá cez 6-stupňovú dvojspojkovú prevodovku DSG. Elektromotor napája lítiovo-iónová akumulátorová batéria s kapacitou 13 kWh, ktorá sa dá nabíjať z vonkajšieho zdroja.
Ak vodič jazdí na krátke trasy alebo potrebuje jazdiť v zóne so sprísnenými emisnými limitmi (napr. mestské centrá), môže prepnúť na plne elektrický pohon a s úplne nabitou batériou má k dispozícii dojazd do 60 km (podľa WLTP). Batéria sa dobiť na plnú kapacitu z domácej nástennej stanice Wallbox za 3,5 hodiny (alebo za 6 hodín z bežnej elektrickej zásuvky 230 V).
Vďaka vysokej efektivite pohon plug-in hybrid produkuje emisie CO2 iba 50 g/km (pri jazde na prvých 100 km s úplne nabitou batériou).
„Doplnenie vysoko výkonného pohonu plug-in hybrid je výrazom ambície značky CUPRA priniesť elektrifikáciu do segmentu výkonných, športovo ladených automobilov,“ povedal Axel Andorff, člen predstavenstva pre výskum a vývoj značiek SEAT/CUPRA. „Kombinácia moderného spaľovacieho motora a elektromotora poskytuje enormný nárast výkonnosti a suverénnu akceleráciu.“

Benzínové motory TSI
Pre nový CUPRA Leon sú na výber aj tri turbodúchadlom prepĺňané benzínové štvorvalce s priamym vstrekovaním paliva 2.0 TSI.
S pohonom predných kolies sa kombinujú motory s výkonom 180 kW (245 k) a 221 kW (300 k). Sú k dispozícii pre hatchback aj kombi Sportstourer. Krútiaci moment, ktorý dosahuje maximum 370, resp. 400 Nm pomáha spoľahlivo preniesť na predné kolesá elektronický samosvorný diferenciál (VAQ). Tento systém dostáva informácie o uhle natočenia volantu, otáčkach kolies, momente zatáčania okolo zvislej osi a na základe toho reguluje rozdeľovanie krútiaceho momentu na kolesá.
Tretiu alternatívu predstavuje motor 2.0 TSI s výkonom 228 kW (310 k) a maximálnym krútiacim momentom 400 Nm, ktorý je vyhradený exkluzívne pre kombi CUPRA Leon Sportstourer a kombinuje sa s pohonom všetkých kolies 4Drive.
Systém pohonu všetkých kolies 4Drive kontinuálne adaptuje rozdeľovanie krútiaceho momentu na jednotlivé nápravy podľa momentálnych jazdných podmienok. Na to využíva elektrohydraulicky ovládanú multilamelovú spojku, uloženú na konci kĺbového hriadeľa pred diferenciálom zadnej nápravy. Takéto usporiadanie skracuje reakčný čas systému a zlepšuje rozloženie hmotnosti na nápravy.
Vďaka optimálnej trakcii CUPRA Leon Sportstourer akceleruje z 0 na 100 km/h za menej ako 5 sekúnd. Maximálna rýchlosť najvýkonnejšej verzie je elektronicky limitovaná na 250 km/h.
Všetky motory sa montujú výlučne s dvojspojkovou prevodovkou DSG, ktorá zabezpečuje rýchlejšie a mäkšie radenie. Voliaca páka už nie je s prevodovkou spojená mechanicky ale elektronicky technológiou shift-by-wire. To zvyšuje efektivitu a pôžitok z jazdy. Pri športovej jazde okrem toho vodič môže radiť aj manuálne s využitím páčok na volante.

 

Podvozok: vynikajúce jazdné vlastnosti
Rovnako ako pri ostatných modeloch značky CUPRA, súhra medzi pohonným ústrojenstvom a podvozkom vytvára charakteristickú dynamiku, očakávanú zákazníkmi. Nový model CUPRA Leon pokračuje v étose značky vyladiť podvozok a riadenie pre čo najprecíznejšie a najdynamickejšie jazdné vlastnosti.
Štandardným prvkom je progresívne riadenie, ktoré zabezpečuje maximálnu agilitu na každom povrchu a poskytuje optimálnu spätnú väzbu vodičovi vo volante. Jazdné vlastnosti ďalej zlepšuje adaptívna regulácia podvozka DCC, ktorá v priebehu milisekúnd prispôsobuje vyladenie tlmičov pruženia momentálnej jazdnej situácii.
Vodič modelu CUPRA Leon môže nastavovať v DCC štyri rozličné jazdné profily: Comfort, Sport, CUPRA a Individual. Tieto profily zároveň menia celkový charakter vozidla od komfortného nastavenia pre každodenné jazdenie až po zvlášť športové. Vďaka tomu CUPRA Leon poskytuje škálu vlastností ako máloktorý iný automobil v segmente. Prepínanie profilov je veľmi jednoduché pomocou dotykového posúvača (DCC slider control), ktorým si vodič môže celkové vyladenie presne nastaviť, zvlášť v profile Individual.
Systém DCC vhodne dopĺňa základnú konštrukciu podvozka s tlmičovými vzperami McPherson vpredu a viacprvkovými závesmi vzadu. Pružiny a tlmiče pruženia sú špeciálne vyladené tak, aby umožňovali rovnako komfortne každodenné jazdenie i zvlášť športovú jazdu. Optimálne spomalenie vo všetkých situáciách zabezpečuje vysoko výkonná brzdová sústava Brembo.
K zlepšeniu dynamických vlastností prispeli aj zmenené rozmery nového modelu CUPRA Leon. Pri 5-dverovej verzii je šírka oproti predchodcovi zmenšená o 16 mm na 1.800 mm, výška je o 3 mm menšia (1.456 mm) a rázvor vzrástol o 50 mm na 2.686 mm, čo prispelo k zväčšeniu vnútorného priestoru kabíny a zlepšeniu smerovej stability pri vysokej rýchlosti. CUPRA Leon má dĺžku 4.368 mm (+86 mm).
Kombi Sportstourer má dĺžku 4.642mm (+93 mm), šírku 1.800 mm (-16 mm) a výšku 1.448 mm (-3 mm). Aj kombi má rázvor 2.686 mm, ktorý je o 50 mm dlhší oproti predchádzajúcej generácii.
Oproti modelu SEAT Leon má CUPRA Leon karosériu posadenú nižšie o 25 mm na prednej náprave a o 20 mm nižšie vzadu, čím sa znižuje ťažisko vozidla a zlepšujú jazdné vlastnosti.

 

Vonkajší dizajn: evolúcia výkonnosti
Nový model CUPRA Leon stavia na evolučnom prístupe svojho sesterského modelu SEAT Leon v oblasti dizajnu, no pri tom nesie neprehliadnuteľné znaky produktu vyvinutého pre automobilových nadšencov.
Logo CUPRA je dobre viditeľné na maske chladiča, široké predné blatníky a veľké otvory na vstup vzduchu do motorového priestoru podporujú energický vzhľad. Dynamiku bočnému pohľadu dodávajú aerodynamické lišty na prahoch karosérie. Rámik masky chladiča a akcentné prvky z tmavého chrómu na predných blatníkoch a vonkajších spätných zrkadlách kontrastujú s farbou karosérie nového modelu CUPRA Leon.
Vzhľad vozidla ďalej umocňuje paleta farieb karosérie. Okrem štyroch štandardných a metalizovaných lakov (Candy White, Magnetic Tech, Midnight Black a Urban Silver) môže mať CUPRA Leon na želanie aj dva špeciálne (Desire Red a Graphene Grey), ako aj dva matné laky (Magnetic Tech Matt a Petrol Blue Matt). Exkluzívne matné laky dodávajú vozidlu osobitú vizuálnu eleganciu a osobnosť.
Vonkajší dizajn zvýrazňujú exkluzívne 19-palcové disky kolies CUPRA (18-palcové pri verzii s výkonom 180 kW), ktoré sú na výber v medenej alebo diamantovej farbe a cez ktoré vpredu vidno brzdiče Brembo medenej farby s kotúčmi priemeru 370 mm vpredu. Zákazníci si môžu výsledný vzhľad svojho vozidla individualizovať výberom zo šiestich rozličných diskov kolies z ľahkej zliatiny.
„Dizajn modelu CUPRA Leon je výsledkom kombinácie atletickej fyziognómie a pôvabnej elegancie, obidvoje je nevyhnutné pri automobile ako je tento,“ povedal Alejandro Mesonero-Romanos, riaditeľ dizajnu značiek SEAT/CUPRA. „Jeho mäkké, splývajúce línie a dobre trénované svaly perfektným spôsobom reflektujú ako jazdí: s čírou radosťou, ktorej sa nedá odolať.“
Navzájom prepojené zadné skupinové svetlá priťahujú pohľad na zadnej časti karosérie a koncovky výfuku (dve pri verziách s nižším výkonom a štyri pri najvýkonnejších verziách) spolu s difúzorom v zadnom nárazníku a strešným spojlerom dodávajú estetike vozidla športový pôvab.
Prídavné vonkajšie detaily nemajú iba estetickú funkciu ale predstavujú skutočný prínos pre aerodynamiku, prispievajúcu k zlepšeniu efektivity a výkonnosti. Nový model CUPRA Leon má o 8 % lepší koeficient aerodynamického odporu ako jeho predchodca.

 

Dizajn interiéru: vycibrenosť a komfort
Už pred nastúpením do kabíny uvítacie osvetlenie, ktoré premieta na zem nápis CUPRA, signalizuje, že nový model CUPRA Leon je neobyčajné vozidlo.
Vnútri kabína komunikuje charakter vozidla sofistikovaným, športovým dizajnom. Keď sa vodič usadí do škrupinového športového sedadla, položí ruky na multifunkčný športový volant CUPRA s tlačidlom na štartovanie motora a tlačidlom voľby jazdného režimu (CUPRA mode) a pohľadom spočinie na digitálnom združenom prístroji Digital Cockpit, okamžite si uvedomí, že sedí v automobile osobitného druhu.
Ústredným prvkom prístrojového panelu je odsadený displej systému infotainmentu s uhlopriečkou 25,4 cm (10 palcov), do ktorého bolo prenesené ovládanie mnohých funkcií. Tým sa znížil počet fyzických tlačidiel v interiéri, ktorý má úhľadnejší a modernejší vzhľad. Prispieva k tomu aj nová zmenšená voliaca páka prevodovky DSG, ktorá umožnila vytvoriť väčšie odkladacie priestory na stredovej konzole.
V celom interiéri detaily medenej farby a z tmavého chrómu zvyšujú dramatický nádych, ktorý vytvárajú obklady prístrojového panelu a dverí z česaného tmavého hliníka, sofistikované farebné efekty (tone in tone), osvetlené dekoračné lišty na prahoch predných dverí s logom CUPRA, ako aj farebne zladené poťahy sedadiel a panely čalúnenia dverí.
Zákazník má na výber niekoľko alternatív sedadiel. Športové škrupinové sedadlá majú štandardne poťahy „Sharp Code CUPRA Tech“ z látky s okrajovými prvkami z PVC. Poťahy „Genuine CUPRA Timeless“ sú vyhotovené z čiernej kože a zahŕňajú pamäť elektrického nastavenia sedadla vodiča. Kožené poťahy sú k dispozícii aj vo farbe Petrol Blue, ktorá sa vtedy opakuje aj na prístrojovom paneli.
Vnútorný priestor nového modelu CUPRA Leon je vďaka zväčšeným vonkajším rozmerom väčší vpredu i v zadnej časti kabíny. Kombi Sportstourer má základný objem batožinového priestoru väčší o 30 litrov oproti predchádzajúcej generácii, čo ďalej zvyšuje jeho úžitkovú hodnotu. Zákazníci si tak môžu vychutnať vysoký výkon bez kompromisov pri ceste za dobrodružstvami.

 

CUPRA Leon: technológia osvetlenia

Nový model CUPRA Leon posúva hranice možností vo svojom segmente aj osvetľovacími technológiami, použitými vonku i vnútri vozidla. Konštruktéri a dizajnéri použili najmodernejšie osvetľovacie systémy, ktoré okrem zvýšenia bezpečnosti prispievajú k celkovému dynamickému dizajnu. A k tomu pridali aj istú dávku zábavy a neviazanosti – po odomknutí vozidla diaľkovým ovládačom sa vonkajšie svetlá roztancujú pri uvítacej animácii.
Technológia full LED použitá v svetlometoch výrazne zlepšuje osvetlenie cesty v nepriaznivých podmienkach. Vo vonkajších spätných zrkadlách sú integrované bočné smerové svetlá z LED a projekčné uvítacie svetlá, ktoré pri odomknutí vozidla premietajú na zem logo „CUPRA“.
Dizajn nového modelu CUPRA Leon ďalej zvýrazňujú aj zadné skupinové svetlá z LED, ktoré sú navzájom prepojené svietiacim pásom po celej šírke dverí batožinového priestoru. Tento dizajnový prvok v noci na prvý pohľad odlišuje nový Leon od iných vozidiel. Zadné skupinové svetlá obsahujú dynamické smerové svetlá, ktoré výraznejšie signalizujú plánovanú zmenu smeru a tým prispievajú k zvýšeniu bezpečnosti.
No flexibilná a praktická osvetľovacia technológia na báze LED sa neobmedzuje iba na exteriér vozidla. V kabíne má CUPRA Leon novej generácie náladové ambientné osvetlenie prebiehajúce po celej šírke hornej časti prístrojového panelu a plynulo prechádzajúce do bočných dverí. Ambientné osvetlenie pri tom nemá iba dekoračnú funkciu ale slúži aj na zobrazovanie svetelných výstražných signálov asistenčných systémov ako Side Assist a Exit Assist.

 

Konektivita: neustále spojenie
Nový model CUPRA Leon posúva výkonnosť a vizuálnu príťažlivosť na novú úroveň, no pre úspech v budúcnosti je rovnako dôležitá aj digitalizácia a bezpečnosť. Preto konštruktéri integrovali do vozidla systémy, ktorými vysoko výkonný automobil vystupuje z radu a zákazníkom poskytuje nové zážitky.
Digitálny združený prístroj Digital Cockpit s uhlopriečkou 26 cm (10,25 palca) sa dá individualizovať podľa potrieb zákazníka. Okrem štandardných zobrazení má CUPRA Leon navyše aj špeciálne športové zobrazenie (Sport View), špecificky vyvinuté značkou CUPRA. Táto obrazovka s otáčkomerom v strede prehľadne zobrazuje emocionálnym spôsobom aj údaje o výkone, krútiacom momente, prepĺňacom tlaku a odstredivých silách (zrýchlenie, spomalenie, bočné sily).
Digital Cockpit dopĺňa štandardný systém infotainmentu s displejom 25,4 cm (10 palcov) s vysokým rozlíšením (displej Retina), ktorý zahŕňa aj online navigáciu s trojrozmerným zobrazovaním mapy (3D), ovládanie gestami a hlasové ovládanie. Systém má aj Full Link na integráciu smartfónu cez Apple CarPlay (bezdrôtovo) a Android Auto.
Stačí, aby si užívateľ pripojil svoj smartfón cez USB alebo bezdrôtovo cez Bluetooth k systému systémom infotainmentu a môže si preniesť svoj digitálny ekosystém do vozidla. Takýmto spôsobom sa dajú preniesť kontakty z telefónu, ovládať prehrávanie hudby alebo využívať mapové podklady pre navigáciu. Všetky tieto funkcie sa dajú ovládať intuitívnym a bezpečným spôsobom z displeja systému infotainmentu alebo multifunkčného volantu bez odpútania pozornosti vodiča.
Jedným z najjednoduchších a najprirodzenejších spôsobov ovládania rozličných zariadení je pravdepodobne hlasové ovládanie. Prejavuje sa to aj v rastúcej popularite domácich asistentov zo sveta spotrebnej elektroniky.
Hlasové ovládanie v modelovom rade CUPRA Leon umožňuje vodičovi komunikovať so systémom infotainmentu prirodzenou rečou bez presne definovaných povelov. Systém reaguje na vyslovenie medzinárodného slova „Hola“ dvakrát za sebou. Hlasové ovládanie sa dá použiť na ovládanie navigácie, prehrávanie hudby a ovládanie telefónu.
Aplikácia Connect umožňuje vďaka integrovanej elektronickej SIM-karte (eSIM) využívať vo vozidle online služby. Zahŕňajú rozličné aplikácie, online rádio a expandujúci ekosystém funkcií.
Užívateľ má na diaľku prístup k prevádzkovým údajom vozidla, informácii o polohe zaparkovaného vozidla, stave zabezpečenia – ako zamknutie dverí a vypnutie svetiel. Okrem toho užívateľ môže nastaviť upozornenie na prekročenie nastavenej rýchlosti alebo opustenie definovanej oblasti ak vozidlo používa niekto iný. A pre verzie s vysoko výkonným pohonom plug-in hybrid sú k dispozícii aj ďalšie funkcie. Vodič môže na diaľku ovládať proces nabíjania a nezávislé kúrenie/ventiláciu vozidla pripojeného k nabíjacej stanici.
Integrovaná karta eSIM prispieva aj k zvýšeniu bezpečnosti posádky, pretože umožňuje funkciu systému núdzového volania eCall. Ak dôjde k nehode, pri ktorej sa nafúknu airbagy, systém automaticky upovedomí záchranný dispečing. Pri tom automaticky zašle potrebné údaje o vozidle ako polohu vozidla, farbu, typ motora a počet osôb aby mohla byť pomoc poskytnutá rýchlo a adekvátne. Okrem toho vodič môže záchranný dispečing alebo asistenčnú službu zavolať aj manuálne.
A aby sa spojenie neprerušilo ani mimo vozidla, nový model CUPRA Leon má indukčnú nabíjačku mobilných telefónov podľa štandardu Qi.


Bezpečnosť: maximálna ochrana
Hoci CUPRA je synonymom výkonnosti, značka nezanedbáva ani iné atribúty a teraz prichádza s najbezpečnejší automobilom vo svojej histórii. Nový model CUPRA Leon disponuje celým portfóliom bezpečnostných technológií, uľahčujúcich každodenný život a zvyšujúcich komfort.
K významným prvkom patrí prediktívny adaptívny tempomat ACC, systém monitorovania mŕtvych uhlov vonkajších spätných zrkadiel Side Assist, asistent pre vystupovanie Exit Assist a asistenčný systém pre núdzové situácie Emergency Assist 3.0.
Klasický adaptívny tempomat ACC udržiava nastavený odstup od vozidla idúceho vpredu v rámci limitu rýchlosti. Nový prediktívny ACC ide ešte ďalej a na základe informácií navigačného systému pozná polohu vozidla a prispôsobuje rýchlosť jazdy podľa priebehu cesty – jazda je tak plynulejšia, príjemnejšia a efektívnejšia.
Systém Side Assist výstražným svetlom upozorňuje vodiča na iné vozidlá, približujúce sa zozadu zboku, asistent pre vystupovanie Exit Assist vizuálne a akusticky upozorňuje posádku pri otváraní dverí ak sa zozadu približuje iné vozidlo alebo cyklista. Stres pri jazde v dopravnej zápche znižuje systém Traffic Jam Assist, ktorý spomaľovaním a zrýchľovaním automaticky udržiava bezpečný odstup od vozidla idúceho vpredu a súčasne ho vedie v jazdnom pruhu. Funkcia Lane Assist Plus udržiava CUPRA Leon v strede jazdného pruhu.
Jednou z najvýznamnejších noviniek v novom modelovom rade CUPRA Leon je asistenčný systém Emergency Assist novej generácie. Keď na základe údajov senzorov zistí, že vodič neovláda vozidlo (napr. v dôsledku zdravotného kolapsu), najprv ho upozorní akustickým a vizuálnym výstražným signálom. Ak vodič nereaguje, systém vodiča upozorní dvoma pribrzdeniami a ak ani vtedy nereaguje, aktivuje výstražné svetlá a kontrolovane zastaví vozidlo. Po zastavení Emegency Assist cez eCall privolá lekársku pomoc.

 

Rekapitulácia
Model CUPRA Leon novej generácie zvyšuje atraktivitu a príťažlivosť značky CUPRA, prináša do svojho segmentu novú úroveň výkonnosti a celkovo posúva značku na novú úroveň.
Ponuka motorov, vrátane vysoko výkonného pohonu plug-in hybrid a špičkového motora v kombinácii s pohonom všetkých kolies pre kombi Sportstourer, poskytuje zákazníkom mnoho možností vybrať si automobil lepšie vyhovujúci ich životnému štýlu bez ústupkov v oblasti radosti z jazdy.
Nový model CUPRA Leon zhmotňuje základné atribúty značky CUPRA svojim elegantným, evolučným prístupom k dizajnu, ktorý kombinuje estetické detaily s funkčnými prvkami, zvyšujúcimi výkonnosť vozidla.
V kabíne poskytuje esenciu osobnosti CUPRA obohatenú o vysokú úroveň komfortu a praktickosti a súčasne ju prenáša do digitalizovanej doby.
A hoci je nový model CUPRA Leon vysoko výkonným automobilom, orientovaným na vodiča, vývojársky tím sa usiloval zároveň urobiť z neho jedno najbezpečnejších vozidiel v segmente a vybavil ho celým radom najmodernejších bezpečnostných systémov.
Hoci sú výkonnosť, dynamika, dizajn, bezpečnosť a konektivita kľúčovými atribútmi nového modelu CUPRA Leon, výrobca nezanedbal ani jeho vysokú hodnotu. Vozidlo má štandardne zvlášť bohatú výbavu, čo dodáva jeho výraznej osobnosti novú dimenziu.


Nový model CUPRA Leon sa začne predávať v štvrtom štvrťroku 2020.

 

Technické údaje
CUPRA Leon 245 PHEV (5-dverový a Sportstourer)
Motor 1.4 TSI
Počet valcov/ventilov 4/16
Objem 1.395 cm3
Vŕtanie x zdvih 74,5 x 80,0 mm
Kompresný pomer 10:1
Elektromotor 85 kW
Batéria 13 kWh
Maximálny systémový výkon 180 kW (245 k)
Maximálny krútiaci moment 400 Nm
Elektrický dojazd (WLTP) do 60 km

 

CUPRA Leon 245 (5-dverový a Sportstourer)
Motor 2.0 TFSI
Počet valcov/ventilov 4/16
Objem 1.984 cm3
Vŕtanie x zdvih 82,5 x 92,8 mm
Kompresný pomer 9,6:1
Maximálny výkon 180 kW (245 k)
Maximálny krútiaci moment 370 Nm

CUPRA Leon 300 (5-dverový a Sportstourer)
Motor 2.0 TFSI
Počet valcov/ventilov 4/16
Objem 1.984 cm3
Vŕtanie x zdvih 82,5 x 92,8 mm
Kompresný pomer 9,3:1
Maximálny výkon 221 kW (300 k)
Maximálny krútiaci moment 400 Nm


CUPRA Leon 310 (iba Sportstourer)
Motor 2.0 TFSI
Počet valcov/ventilov 4/16
Objem 1.984 cm3
Vŕtanie x zdvih 82,5 x 92,8 mm
Kompresný pomer 9,3:1
Maximálny výkon 228 kW (310 k)
Maximálny krútiaci moment 400 Nm

 


SERVICE MOBIL

+42‍1 903 71‍3 376

NÁHRADNÉ DIELY

+4‍21 918 34‍8 038

AUTOPOŽIČOVŇA

+42‍1 911 47‍1 587

RECEPCIA

+42‍1 31 7‍88 42 22

AUTOUMYVÁREŇ

+42‍1 91‍8 348 012

Autoprofit s.r.o.
Šaľská ulica 743/2
924 01 Galanta

Telefón: 031 / 788 42 22
E-mail: info@autoprofit.sk

Otváracie hodiny:
Predaj
Pondelok - piatok 8:00 - 17:00
Sobota 8:00 - 12:00

Servis
Pondelok - piatok 7:00 - 17:00
Sobota 8:00 - 12:00