Autoprofit.sk Spoľahlivé pneumatiky bez stresu.

Spoľahlivé pneumatiky bez stresu.


Kategória: Servis


Ako vybrať správne zimné pneumatiky?

 

Sychravé počasie, hmla a čoraz nižšie ranné teploty. Toto všetko sú prvé signály pre vaše vozidlo, že zimné mesiace sú za dverami. A s nimi aj zvýšená starostlivosť o pneumatiky a vašu bezpečnosť. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate ako vybrať správnu zimnú pneumatiku, kedy je pravý čas na prezutie, aj to čo sa stane s vašimi starými pneumatikami množstvo ďalších typov a trikov, ktoré vám ušetria peniaze aj stres.

 

Ako spoznať tú správnu zimnú pneumatiku?

 

Správne pripravené auto na zimu musí byť vybavené zimnými pneumatikami na všetkých nápravách. Na pneumatikách môžete nájsť označenie „M + S“, „M.S“ alebo „M & S“, čo je skratka pre mud and snow (blato a sneh) a takáto pneumatika je nápomocnejšia, pokiaľ sa ocitnete v teréne s blatom alebo snehom. Týmto symbolom však môže byť označená aj letná pneumatika, ktorá má lepšie záberové vlastnosti a pri jazde v snehu nemusí byť až tak nápomocná.

 

Aby  ste si boli istí, že to, čo kupujete, je skutočne zimná pneumatika, s ktorou sa nemusíte obávať vydať sa na cesty počas zimného obdobia, zamerajte sa na symbol snehovej vločky. Takto označujú zimné pneumatiky všetci renomovaní výrobcovia.

 

Zimné alebo celoročné pneumatiky?

 

Výborná ovládateľnosť na zamrznutej ceste, krátka brzdná dráha a aj výborná trakcia na snehu. Všetko to sa snúbi v zimných pneumatikách. Zaisťuje to ich dezén a aj zmes, ktorá je použitá pri ich výrobe.

 

Celoročné pneumatiky sú vhodné pre vodičov, ktorí nechodia na cesty až tak často a keď už, tak len na tie upravené. Nečakaná zmena počasia vás s nimi nezaskočí a vy s nimi ušetríte aj čas, aj peniaze. Musíte ale počítať s rýchlejším opotrebením počas horúčav a zároveň s menším záberom v snehu kvôli nižšiemu obsahu siliky.

 

Kedy prezúvať?

 

Aj vy vždy rozmýšľate, kedy je ten správny čas na prezutie? Povinnosť zimných pneumatík pre osobné autá a dodávky do 3,5 tony platí v prípade, ak je na ceste súvislá vrstva snehu, ľadu, prípadne námrazy. Pre tieto vozidlá teda nie je definovaný žiadny konkrétny dátum, od ktorého by ste mali mať vaše auto prezuté.

 

Vo všeobecnosti však určite odporúčame prezuť, ak teploty poklesnú pod 7 °C. Letné pneumatiky pri týchto teplotách strácajú niektoré svoje vlastnosti a stávajú sa preto menej bezpečnými. Naplánujte si prezutie vášho vozidla včas. Tak, aby vás vrtochy počasia neprekvapili.

 

Skontrolujte si dezén

 

Premýšľate nad tým, či si ponechať pneumatiky, ktoré máte alebo si zaobstarať nové? Ak ich používate už viac sezón, odpoveď na túto otázku vám jednoznačne dá ich dezén. Ide o hĺbku drážok na pneumatikách, pričom pri zimných pneumatikách môže byť podľa noriem zošúchaný maximálne do štyroch milimetrov.

 

Najpresnejšie meranie je pomocou hĺbkomeru, ten však nemá každý doma bežne. Čo však doma určite nájdete, je 2 eurová minca. Mincu vložte do pozdĺžnej drážky, ak čnie jej strieborný okraj, je načase investovať do novej sady.

 

Druhý život opotrebovaných pneumatík

 

Ak ste zistili, že vaše zimné pneumatiky už nie sú to, čo bývali a kúpili ste si nové, prichádza otázka, čo s tými starými. Existuje viacero spôsobov, čo s nimi môžete urobiť. Ak ich ponecháte v servise, kde vám auto prezuli, zrejme sa s nimi stretnete ešte niekoľkokrát bez toho, aby ste o tom tušili.

 

Materiál z pneumatík sa dá recyklovať a výrobky z nich majú všestranné použitie. Pneumatiky sa rozmelú, odstránia sa kovové časti, oddelí sa aj textilné vlákno a guma sa spracuje na gumový granulát. Ten sa potom používa pri výrobe gumových rohoží do áut, povrchový materiál pre športoviská, či ako prísada do asfaltu.

 

Celou cestou od výberu nových pneumatík, až po ich odovzdanie vás prevedieme. Objednajte sa ešte dnes.


SERVICE MOBIL

+42‍1 903 71‍3 376

NÁHRADNÉ DIELY

+4‍21 918 34‍8 038

AUTOPOŽIČOVŇA

+42‍1 911 47‍1 587

RECEPCIA

+42‍1 31 7‍88 42 22

AUTOUMYVÁREŇ

+42‍1 91‍8 348 012

Autoprofit s.r.o.
Šaľská ulica 743/2
924 01 Galanta

Telefón: 031 / 788 42 22
E-mail: info@autoprofit.sk

Otváracie hodiny:
Predaj
Pondelok - piatok 8:00 - 17:00
Sobota 8:00 - 12:00

Servis
Pondelok - piatok 7:00 - 17:00
Sobota 8:00 - 12:00